Computers en internet, van transistor tot webpagina
De computer met het internet is volledig in onze maatschappij opgenomen. Zelfs zonder dat we het doorhebben maken we er al gebruik van, denk aan het snel checken van je e-mail op je telefoon of het uitzoeken van een film in de bioscoop op je tablet. Dit is natuurlijk niet allemaal in één keer uitgevonden, maar hoe ging dat dan wel? En nog belangrijker, hoe werkt het?
Van transistor tot chip
Transistors zijn kleine elektronische onderdelen. Eigenlijk zijn het schakelaartjes die aan elkaar kunnen worden geknoopt en daardoor elektrische signalen de gewenste kant opsturen. Transistors kunnen per stuk worden gekocht, maar meestal zijn ze met miljarden aanwezig op een chip. Chips worden gemaakt in misschien wel de duurste fabrieken die er bestaan. In deze fabrieken is alles zo schoon dat er vrijwel geen stofje te vinden is.
En van computer tot internet
Computers bestaan vooral uit chips. Deze chips kunnen berekeningen uitvoeren en met elkaar communiceren. Programma's worden uit het geheugen geladen en uitgevoerd. Ook webpagina's kunnen worden bezocht met de computer via het internet. Dit gebeurt via allerlei slimme protocollen.
Hoe werkt dat allemaal zo goed?
Dat wordt in bijgevoegde artikelen globaal verteld. Deze special legt in een bottom-up-approach de werking van transistors, chips, computers en het internet uit.