Irda-en » Specials » Computers en internet

Computers en internet, van transistor tot webpagina

Computers en internet, van transistor tot webpagina De computer met het internet is volledig in onze maatschappij opgenomen. Zelfs zonder dat we het doorhebben maken we er al gebruik van, denk aan het snel checken van je e-mail op je telefoon of het uitzoeken van een film in de bioscoop op je tablet. Dit is natuurlijk niet allemaal in één keer uitgevonden, maar hoe ging dat dan wel? En nog belangrijker, hoe werkt het?

Van transistor tot chip

Transistors zijn kleine elektronische onderdelen. Eigenlijk zijn het schakelaartjes die aan elkaar kunnen worden geknoopt en daardoor elektrische signalen de gewenste kant opsturen. Transistors kunnen per stuk worden gekocht, maar meestal zijn ze met miljarden aanwezig op een chip. Chips worden gemaakt in misschien wel de duurste fabrieken die er bestaan. In deze fabrieken is alles zo schoon dat er vrijwel geen stofje te vinden is.

En van computer tot internet

Computers bestaan vooral uit chips. Deze chips kunnen berekeningen uitvoeren en met elkaar communiceren. Programma's worden uit het geheugen geladen en uitgevoerd. Ook webpagina's kunnen worden bezocht met de computer via het internet. Dit gebeurt via allerlei slimme protocollen.

Hoe werkt dat allemaal zo goed?

Dat wordt in bijgevoegde artikelen globaal verteld. Deze special legt in een bottom-up-approach de werking van transistors, chips, computers en het internet uit.
Hoe worden chips gemaakt?

Hoe worden chips gemaakt?

Computers, mobiele telefoons, televisies en wasmachines. Veel mensen zullen zeggen dat er 'chips' in zitten. Dat klopt in vrijwel alle gevallen, maar wat zijn nou eigenlijk chips? En hoe worden ze gem…
Hoe werkt het internet?

Hoe werkt het internet?

Het internet is populair, daar hoef je niet lang over te discussiëren. Veel mensen besteden per dag uren tijd aan websites als Facebook, Google, YouTube en Wikipedia. Miljoenen mensen versturen ieder…

De transistor, wat is dat nu eigenlijk?

Met miljarden tegelijk zijn ze aanwezig op chips van een vierkante centimeter. Ze zorgen er bijna magischerwijs voor dat computers, mobiele telefoons en televisies werken. Maar wat doen die kleine din…
Hoe werken computers?

Hoe werken computers?

Computers zijn niet weg te denken uit onze huidige maatschappij. Toch is er maar een selecte hoeveelheid mensen die weten hoe hun computer ècht werkt. Dat wil zeggen, iedereen heeft weleens gehoord va…
Gepubliceerd door Irda-en op 22-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.